Klasik bir arama motorundan farklı olarak kullanıcı ile sohbet edebilen ve kullanıcıdan aldığı bilgileri sohbet ortamında uygulamaya aktaran ChatGPT 2022’nin Kasım ayında OpenAl tarafından piyasaya sürülmüştür. Zengin veri deposundaki bilgilerle konuşma içerisindeki sözcükleri analiz ederek bir sonraki sözcüğün ne olduğunu tahmin edebilme yeteneğine sahip olan yapay zeka sohbet robotu normal bir konuşma doğallığında metinler üretebilmektedir. Generative Pre-trained Transformer-n serisinde üçüncü nesil dil tahmin modeli ile üretilmiş bir yapay zekadır.
ChatGPT özellikleri arasında birçok farklı nitelik bulunmaktadır. Kullanıcının yazdığı metni analiz ederek doğal konuşma işleme özelliği sayesinde yazılım, normal bir konuşma türünde yanıtlar üretmektedir. Konuşma metninin bağlamını da analiz eden yazılım tutarlı karşılıklar üreterek akıcı bir sohbet deneyimi yaşatır. Özelleştirme yeteneği sayesinde farklı kullanıcılara uygun şekilde içerikler üretebilmektedir. Ürün matematik denklemlerini çözebilme, hataları ayıklayıp düzeltebilme, çeviri yapabilme, içeriğe uygun olarak tavsiyelerde bulunabilme ve herhangi bir şeyin ne olduğu ve ne işe yaradığıyla ilgili bilgi üretebilme gibi pek çok yeteneğe sahiptir.
ChatGPT Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
ChatGPT kullanımı ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir. Bilgisayar veya telefondan ürünün web sitesine girerek OpenAl üyeliği oluşturulması gerekmektedir. Kullanıcı dostu arayüzü sayesinde üyelik tamamlandıktan sonra açılan sohbet ekranı ile ChatGPT yapay zeka kullanımı kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir.
ChatGPT Google’ı Geri Planda Bırakabilir mi?
Sohbet motorları geliştirilirken sınırlı bilgi yüklemesiyle üretilirler. Kullanıcıdan aldığı verileri sahip olduğu veri havuzundan analiz ederek dönüt oluştururlar. Google gibi arama motorlarında ise internet ortamının tamamında arama gerçekleştirilmektedir. Sohbet motorundan farklı olarak arama motorları çok daha yüksek kapasiteye sahip sunuculardan veriye erişim sağlarlar. Arama motoru algoritmaları daha karmaşık ve gelişmiş bir yapıya sahiptir. ChatGPT’de ise üretimi yapan ekibin sınırlamaları mevcuttur.
Yapay zeka ile ilgili çalışmalar toplumu kaygılandıran düşüncelere sahip olsa da bir yapay zeka özünde darlaştırılmış bir zeka yapısına sahiptir. İnsan zekasının çok yönlü öğrenim kabiliyetinden farklı olarak yapay zekalar ulaşım ağını gösterme, arama motorlarında içerik barındırma veya satranç oynamak gibi belirli görevleri yerine getirmek üzere inşa edilmişlerdir.
Nüfusun hızlı artışı ve teknolojik gelişmelerle daha fazla işin daha az ile yapılabilme isteği hayatın her alanında arz edilen bir gerçek haline gelmiştir. Teknolojinin giderek sektördeki her hizmet alanının birbiriyle ilişki içerisinde olmasını sağlaması yeni talepleri de beraberinde getirmektedir. Birçok akademik disiplin içi araştırmaların hız kazanması, dijital içerik üretimlerinin kolayca ulaşılabilir nitelikte olması, salgın hastalıklarla mücadele, güvenlik sistemleri ve iletişim gibi pek çok alanda yazılımsal verilerle üretilen yapay zeka kullanılmaktadır.
Yapay zekanın geleceğe etkisi her geçen gün yeni bir teknolojinin üretildiği ve pazarlandığı günümüz koşulları göz önüne alındığında birkaç on yıl içerisinde son 1000 yılın en hızlı gelişim dönemi olarak değerlendirilecektir. Bazı akademik çalışmalar neticesinde insan yaşamına olumsuz etkileri de olan yapay zeka teknolojisinin olumlu yanları insanlığı çok ileri seviyelere taşıyacağından olumsuz etkilerinin sosyal medya kullanımı ve zaman yönetimi gibi kişisel tercihlerden kaynaklı olduğu göz ardı edilmemelidir.
Yapay Zeka ile Gelecek Nasıl Şekillenecek?
İnsanoğlunun doğa içerisinde egemen konuma gelecek olan nüfus miktarı giderek arttıkça ihtiyaçlar da buna paralel olarak artış göstermektedir. Nüfus artışı insan gücüne olan ihtiyacın daha fazla olmasına neden olmaktadır. Bu durumda yaşanan teknolojik gelişmeler sanılanın aksine insan gücüne olan ihtiyacı azaltmamakta aksine yapılacak olan iş miktarı arttığı için bunu yapay zeka gibi oluşumlarla daha kolay bir hale getirmektedir. Şirketler tarafından yürütülen çalışmalarda yapay zeka yine sanılanın aksine insanların yapacakları işlerde azalmaya neden olmak yerine daha fazla sektör üretimine teşvik edici bir yapıya sahiptir.
Mevcut üretimler ve günümüzde yapay zeka ile üretilmiş ürünler göz önüne alındığında teknoloji ve yapay zekanın giderek insan hayatında daha merkezi bir konumda yer alacağı öngörülmektedir. Bugün kullanıcılara ait olan bilgiler sayesinde yapay zeka ile alışveriş listeleri, araştırma konuları, iletişim ağı gibi pek çok alan etkilenmektedir.
Yapay zeka neler sunacak sorusuna gelindiğinde ise birçok farklı disiplin alanında ilerlemelerin ve gelişmelerin ve yeni meslek alanlarının oluşmasına katkıda bulunacaktır. Tıp endüstrisinde doktorların hastalıkları daha yüksek doğrulukta teşhis etmesini ve hastalıkların tedavisinde yaşanan gelişmelerin daha hızlı gerçekleşmesini sağlayacaktır. Yapay zeka ile hazırlanmış robotik destekler sayesinde mikro düzeyde gerçekleştirilen ameliyatların yapılmasına olanak sağlayacaktır.
Otomotiv sektöründe günümüzde araçlarda otomatik pilot desteği yapay zeka üretimleriyle yapılmaktadır. Bu sektörde yaşanan gelişmeler yapay zekanın her araca taksi niteliği kazandıracağı ve otomatik pilot ve park sistemlerinin daha da geliştirilerek aracın sürücüsüz olarak sahibine hizmet edeceği öngörülmektedir.
E-ticaret alanında müşteri verilerine göre daha fazla kişiselleştirme hizmeti, depo ve ürün otomasyon sistemleri ve sohbet robotları ile bu alanda da taleplerin daha efektif şekilde gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.
Kişisel, yönetimsel, siyasal veya kurumsal olan tüm bilgiler günümüzde veri sistemleri üzerinden aktarılıp depolandığından elektronik ortamdaki verilerin gizlilik ihlali olmadan ve güvenli şekilde saklanıp iletilebilmesi için ayrı bir yazılım uzmanlık alanı olan siber güvenlik talebinde de işletme sayısı arttıkça paralel bir artış gözlenmektedir. Yapay zeka ile dolandırıcılık tahminleri derin kontrollerle gerçekleştirilerek finans dünyasında da geniş bir kullanım alanına sahip olacaktır.
İnsanoğlu var olduğu sürece tüm sektörlerde olduğu gibi teknoloji ve yapay zeka alanında da ilerlemeler kaydedilecektir. İnsanlar tarafından kıyamet senaryolu yapay zekanın insanlığı ele geçirdiği filmler merakla ve keyifle izleniyor olsa da yapay zeka bir insan zekası ürünüdür. İnsanların iş yükünü azaltmak, mikro ve makro ölçekte birçok verinin işlenerek ulaşılması mümkün olmayan alanlara gelecekte ulaşabiliyor olmak korkulması gereken bir durum değil umut vadeden bir niteliğe sahiptir.